• Последни коментари

  • Архив

  • Категории

   • Няма категории
  • Мета

  • История

   История
   Създаване:

   Специалното училище за ученици с увреден слух ”Проф д-р Дечо Денев” е наследник на първото частно училище за глухи деца в България, създадено през 1898 г. от немския сурдопедагог Фердинанд Урбих.
   Неговата история е свързана с имената на министрите на просвещението Иван Вазов и проф. Иван Шишманов, проявили особено внимание към обучението и възпитанието на глухите деца. Като министър на народното просвещение Иван Вазов издава разрешение за откриване на училището през 1898 г., което е отразено и в печата.
   През 1906 г. е създаден Държавният институт за глухонеми в София с директор Фердинанд Урбих.

   Фердинанд Урбих

   Първооснователи:
   Обучението на децата с увреден слух е немислимо без всеотдайни учители, каквито са първите български сурдопедагози Панайот Медникаров, Георги Попиванов, Никола Касаков, Александър Райков, Иван Шинков и др. Патронът на училището Дечо Денев е бил директор на училището, по-късно професор в Софийския университет, с изключителен принос за създаването на следващи поколения сурдопедагози.
   Дечо Денев

   Сграда и архитектура:
   Царица Елеонора, втората съпруга на цар Фердинанд създава фонд за подпомагане на глухи ученици и за набиране средства за построяване на училище. Благодарение на средствата, събрани от този фонд, се построява сградата на училището за деца с увреден слух, където то се помещава и днес. Тази сграда, която има уникална архитектура, е част от историята на стара София и е съобразена със специфичните особености на обучението на децата с увреден слух. За архитектурния проект фонд "Царица Елеонора" и Министерството на просвещението обявяват няколко конкурса.

   Сградата е построена под формата на буква “У” в чест на създателя й Фердинанд Урбих. Построена е специално за деца с увреден слух.

   Сградата на нашето училище е на 5 етажа, които включват 3 учебни корпуса, 6 общежития, медицински център, стоматологичен кабинет, аудиологичен кабинет, Център за рехабилитация на слуха и говора, Детска градина, библиотека, столова, кухня, физкултурни салони, училищни работилници и кабинети по кулинарство, дървообработване, градина и кътове за отдих, има игротеки, компютърни кабинети и други.

   Развитие:

   През 1956 г. към училището се основава първата в страната ни детска градина за глухи деца и първият слухов кабинет за ученици със слухови остатъци. Тук е открит и първият Център за рехабилитация на слуха и говора.

   Ако в института на Ф. Урбих преди 113 години е имало само десетина ученика, сега в училището с детска градина се обучават над 300 деца на възраст от 2 до 19 години, които са с пълна или частична загуба на слуха, а някои и със съпътстващи увреждания.

   Запазило най-добрите традиции и възприело съвременните световни тенденции в образованието на децата с увреден слух, днешното училище е осъществената мечта на своите създатели, а техните последователи мечтаят то да стане едно модерно европейско учебно заведение.


   Този сайт е част от мрежата от сайтове на училища www.daskalo.com.
   Направете и вие сайт на вашето училище напълно безплатно.
   Вижте нашите курсове за учители с кредити на kursove.teacher.bg.